Kącik DIY
Upiecz wspomnienia!

Personalizowane wesele to trend ostatnich lat. Detale, najlepiej z inicjałami Pary Młodej zdobią każdy zakątek sali weselnej. Najważniejsze jest to, aby dekoracje w pełni zostały dostowane do stylu i gustu nowożeńców. Obdarowywanie gości własnoręcznie przygotowanymi upominkami sprawia radość każdej ze stron. Wspólnie spędzony czas na przygotowaniach zbliża, a wspomnienia ostatnich dni przed ślubem pozostają na zawsze. Droga Czytelniczko, jesli marzy Ci się efektowny, jadalny drobiazg dla swoich najbliższych, pomyśl o dekorowanych ciasteczkach. Jak je zrobić?

Do przygotowania tych małych, kolorowych cudeniek potrzebujesz jedynie kilka składników:
– kruche cistka, najlepiej z dziurką – zrób je według przepisu Babci, zyskaja na wartości!
– biała masa cukrowa (jednak nie przesadzaj z jej ilością)
– biały arkusz jadalnego opłatka
– kolorowe, sypkie barwniki spożywcze,
– ozdobny dziurkacz w kształcie płatków kwiatów
– łyżka wody
– łyżka oleju
Upiecz ciastka i zostaw je na kilka godzin w kuchni. Kiedy dokładnie ostygną, zabierz się za dekorowanie. Zacznij od jadalnych kwiatów. Arkusz opłatka posmaruj delikatnie olejem, a następnie obsyp go kolorowymi barwnikami spożywczymi. Natrzyj je tak, aby dokładnie się do niego przykleiły. Odczekaj kilkanaście sekund i przy pomocy ozdobnego dziurkacza wytnij różnej wielkości płatki. Odłóż je na bok i przejdź do przygotowania gotowej masy cukrowej. Dokładnie ją rozwałkuj, zwilż wodą i nałóż na okragłe ciasteczko. Następnie zacznij układać według upodobania kolorowe płatki. Jeśli nie trzymają się powierzchni, zwliż je delikatnie wodą. Możesz dopasowywać ich kształt, dzięki czemu staną się trojwymiarowe. Po kilku minutach twoje ciastko będzie gotowe!

Karolina Jaros
instagram.com/karolovekartki